úterý 10. března 2015

Dánská kuchyně.... aneb jak jsme vzala na milost svého největšího nepřítele (kopr)

V knihovně mě celkem zaujali knížky o dánské kuchyni, takže jsem si je půjčila místo studijní literatury :D Mám samozřejmě tendenci podělit se o své bohaté zážitky (a nejen z obrázků v knížkách, ale i z testování na vlastní kůži, protože moje ubytování má v ceně i stravu připravovanou Dány). Jsem sice jak na letní rekreaci, kde mám přesně dáno, kdy musím mít hlad, ale díky tomu jsem měla už šanci ochutnat spoustu dánských pochoutek. Nemůžu si stěžovat. Dánská kuchyně je specifická v několika ohledech. 

Vhledem k tomu, jaké v Dánsku vládne během roku počasí, setkáte se zde spíše s potravinami jako: červená řepa (kterou jedí naloženou jako my), brambory na všechny způsoby (pečené, vařené, zapečené, v salátu, na chlebu, krájené, loupané, v celku, .... a to by už stačilo, začínám si připadat jako Buba z Forresta :)) houby (cpou je bohužel do hodně věcí, ale nesbírají je) a sezonní věci. 

Pro milovníky ryb je Dánsko velmi příjemným místem. Ale nesmíte se bát experimentovat, protože mají taky milion způsobů, jak je připravit: nasolit, naložit, upéct, zapéct, syrové, uzené, vařené a spoustu jiných technik, které neumím přeložit :D
Na stole vám může přistát především: losos, treska, slanečky (milion druhů), krevety (ano, vím, že to není ryba), platýs. Nicméně do salátů, které tady mám nejradši, cpou nejvíc slanečky (moji spolužáci se vždy diví, jak je to slané, kupodivu.) Takže tati neboj, dovezu ti ochutnat, vím, že to máš rád :)

Snažila jsem se zjistit, co patří mezi typickou dánskou snídani. Budete překvapeni. Ano je to čokoláda, pěkně na máslíčku :) Když zavřete oči a máte tak 0,5 promile, tak vám to bude vzdáleně připomínat Nutellu (ale tu taky mají, kdyby náhodou). Nicméně to rozhodně není jejich dominanta. Dánové začínají den chlebem, máslem, plátkem sýra, vajíčkem nahoru a  někdy naloženými slanečky. Už začali být i trochu středoevropští a dají vám i corn flakes a mléko. Né, dělám si srandu, snídaně jako u nás, ale když si můžou vybrat a dělají snídani po svém a sáhnou po sýru. 

K obědu se většinou nacpou "chlebíčkem". Máte rádi chlebíčky? Já taky. Ale ty jejich jsou trochu jiná jízda. Říká se jim "Smørrebrød". Jsou to pořádné chleby, né chlebíčky. A hlavně, mějme na paměti, že jestli Dánové něco nešidí, tak je to jídlo, takže se připravte na to, že chleba není vůbec vidět :D Vypadají dobře a někdy i chutnají dobře, ale když jednou vyrostete na chlebíčku se šunkou (plnou glutamátů) a půlkou vajíčka s majonézou, přijde vám to dobré jen chvíli. 

Nejdůležitější jídlo dne je večeře u které se sejde celá rodina. Během týdne většinou servírují jen jeden chod, ale o víkendu, mají hned tři :) Zde pár obrázků pro představu, co můžete dostat za menu:




 Ale myslím si, že se nikdo nemusí bát, že by si nemohl dát řádný burger v nějaké specializované hospůdce, či typickou Čínu a sushi. Možností je dost. Ale co určitě stojí za ochutnání, jsou dánské pekárny. Všechno, co si zde koupíte, je neskutečně sladké, takže pozor na to. Já osobně miluji všechny druhy šneků, kterých je tady na výběr, kolik si zamanete. 


Jedu vadu na kráse to ale má. Nesnáším kopr. Nemyslím si, že jsem sama, nicméně tady tuhle válku nevyhraju. Umí ho totiž záhadně přimíchat i na místa, kde není vidět a zákeřně vás bodnout specifickou chutí až při prvním zakousnutí. Takže jsem se dneska rozhodla boj vzdát a zkusit vzít kopr na milost a přestat se vyhýbat pochutinám s ním. 

Ačkoli jsem si myslela, že když nejedu do Ameriky (na Erasmus) na "hambáče", že to nebude s váhou tak hrozné. Musím ale přiznat, že all - inclusive servis velmi oceňuji a nejsem schopná v sobě zapřít "čecháčkovství", které mě předurčuje k jasnému záměru -  "Ber vše, co je zadarmo!!!" Takže na kole budu muset začít jezdit ještě usilovněji, než doposud (do Billundu za Martinem volím stále vlak). 



Žádné komentáře :

Okomentovat